Het Herdersmat

Het Herdersmat

Schaakopening: het herdersmat.

Een veel gespeelde opening op beginnersniveau is het herdersmat. Heel gevaarlijk als je niet weet hoe je moet reageren. In de video onderaan het artikel laat ik zien hoe het herdersmat gaat en wat je ertegen kan doen.

Na het leren van de schaakregels wordt meestal al snel aanbevolen het herdersmat te spelen. Je kan met behulp van 'de Loper' en 'de Dame' in een vroeg stadium van de opening de tegenstander matzetten op f7. De loper ondersteunt dan de Dame op f7. Dit is een hele effectieve methode om snel te winnen. 

Simple Checkmates

Deze strategie werkt (helaas?) alleen tegen beginnende schakers. Een schaker met iets meer ervaring kent ondertussen het herdersmat en kan zich op een juiste manier verdedigen en dan blijkt dat het niet zo verstandig is om de Dame al zo vroeg in de opening in het spel te brengen.  In de praktijk zie ik regelmatig als het Herdersmat op de juiste manier is verdedigd, dat de witte Dame niet lang daarna geslagen kan worden. Een betere strategie is om met '

' te spelen.

Of het verstandig is om op het Herdersmat te spelen? Nou, ik denk dat het heel goed is om in het begin van je schaakontwikkeling op herdersmat te spelen. Maar, pas op! Na een tijdje zal je je strategie moeten aanpassen en tegen sterke spelers is het zeker niet verstandig om de Dame vroeg in het spel te brengen.

 

In de onderstaande video leg ik uit hoe het Herdersmat werkt en wat je er tegen kan doen!