Matzetten met twee Torens | Trappetjesmat

Matzetten met twee Torens | Trappetjesmat

Een belangrijke moment in de schaakontwikkeling is wanneer je met twee Torens de vijandelijke Koning mat kan zetten. Zelf heb ik ooit in weekend logeren bij mijn neef het schaken geleerd. Aan het einde van het weekend lukte mij het om met twee Torens de vijandelijke Koning mat te zetten. Een heerlijk gevoel. Maar hoe ga je nu precies te werk om met twee Torens de Koning met te zetten?!? Lees verder en je wordt een kenner in het matzetten met twee Torens. Word een 'Trappetjesmat-expert!

 
In de laatste fase staat de Koning aan de rand van het bord. De Toren op a7 is de bewaker van de 7e rij. Als je de Toren van b6 twee omhoog speelt naar b8 staat de zwarte Koning schaak en kan nergens meer naar toe
StellingTrappetjesmatlaatstefase
 

 

Gefeliciteerd je hebt de Koning mat gezet. Het is schaakmat!!  Nu maken we het iets moeilijker. De zwarte Koning staat niet aan de rand van het bord. We hebben een plan nodig!

StellingTrappetjesmatlaatstefase2

 

In het bovenstaande diagram staat De Toren op a4 bewaakt de 4e rij. Een goede zet is de Toren op b3 twee omhoog te spelen naar b5. Nu moet de Koning naar boven.

Nu is de Toren op b5 de bewaker van de 5e rij geworden. Op de volgende zet kan je de Toren op a4 twee omhoog spelen. Zodat de Koning weer naar boven moet en uiteindelijke aan de rand van het bord komt. Deze manoeuvre noemen we een trappetje.

***Tip: Torens werken goed op afstand. Zorg dat je Torens ver van de zwarte Koning houdt zodat die je niet kan slaan. ***

 

Nu kan zelf aan de slag met de volgende uitspeelstelliingen. Via de link Lichess uitspeelstellingen 1 en 2: https://lichess.org/study/jbIiDFZ3 kan je de onderstaande uitspeelstellingen tegen de computer proberen te winnen.

Uitspeelstelling 1: wit aan zet

StellingTrappetjesmatuitspeelstelling1

 

Uitspeelstelling 2: wit aan zet

StellingTrappetjesmatuitspeelstelling2

 
 
In de onderstaande video staat uitgebreid uitgelegd hoe je met twee Torens schaakmat kan geven.